Portrait Session with a Twist: de video laat zien hoe aan zes fotografen wordt gevraagd om een portret van dezelfde man te maken. Ieder krijgt een ander verhaal over hem te horen. Het is niet verrassend dat de resulterende portretten anders uitpakken. Het laat duidelijk zien fotografie meer zegt over de persoon achter de camera dan wat er voor staat.
Maar zijn we niet allemaal fotografen die door onze eigen twee lenzen naar de wereld kijken? Wat zit er achter onze camera? Hoe beelden we af wat we waarnemen? Welk verhaal vertellen we onszelf wanneer we ons in een bepaalde situatie bevinden of iemand ontmoeten?
Beginnen we met een onbeschreven blad, waarbij de situatie bepaald welke gedachten er ontstaan en dus hoe we ons voelen en ervaren wat er gebeurt? Of komt de gedachte eerst en kleurt het onze interpretatie en daaruitvolgende ervaring van wat me meemaken?
Outside-In of Inside-Out *
Over het algemeen geloven mensen dat situaties, buiten ons, aanleiding geven tot gedachten, die op hun beurt onze interpretatie bepalen van wat we zien gebeuren en de gevoelens die naar boven komen. Het lijkt een logische volgorde: zien, denken, voelen en interpreteren.
Wat nu als een gedachte er eerst is? Waarbij deze gedachte dan jouw perspectief bepaalt? Het zou vergelijkbaar zijn met de fotografen die een verhaal horen voordat ze worden blootgesteld aan de fotoshoot. De resulterende gevoelens en je ervaring met een situatie geven dus eenvoudigweg aan wat je denkt. Als dat zo is, zou het een krachtig hulpmiddel zijn. Als onze interpretatie en dus ervaring gebaseerd zijn op een gedachte, betekent dit dat het niet echt is, niet vast staat. We hebben onszelf één verhaal verteld, dat misschien zelfs niet klopt of een van de 6 of meer versies is. Dit erkennen geeft ons de ruimte om de situatie feitelijk te nemen. Bovendien schept het de vrijheid om niet te handelen naar de gedachte en de bijbehorende ervaring. Misschien openen zich wegen voor verschillende gedachten en interpretaties. Welk verhaal kies je om mee te werken voordat je het beeld in je geest beschrijft?
Ik stel voor dat je de volgende dagen het eens probeert (in plaats van het wel of niet eens met wat er eerst komt).
In een willekeurige situatie, zeg tegen jezelf, “Wat ik ervaar in deze situatie, is gebaseerd op een gedachte.”
En zie wat het voor je doet.
* Terminologie van Micheal Neill.